Salad in a jar

28-04-2017 14:27

Salad in a jar

Lunchtime.. Voor vele mensen heel simpel, maar voor mij vaak een moeilijke beslissing van wat ik meeneem naar het werk. Ik ben totaal geen fan van de simpele boterhammekes. Daarom maak ik meestal wraps of een slaatje (salad in a jar) of soms neem ik gewoon de restjes van daags ervoor mee. 

Het liefst eet ik wraps, vooral omdat je er oneindig kan in combineren en ook heel vaak restjes vlees en groentjes kan in verwerken. Ach ja op zich geldt dit ook wel voor de salades. Zoals jullie weten uit een vorig blog bericht "hoe uw sla langer vers te houden" heb ik altijd sla in mijn koelkast staan. Eerder schreef ik ook al een blog over "wraps als lunch", dus daar ga ik het vandaag niet over hebben. 

Maar wel over de "salad in a jar". 

Ik hoor je denken: “Wordt de salade dan niet klef en zompig?” Het antwoord is: Nee! Als je de jar op de juiste manier vult blijven de groene blaadjes knapperig en kun je de salade een aantal dagen in de koelkast bewaren. Dat betekent dat je in het weekend alvast je lunches voor de week kunt voorbereiden. Kun je ‘s ochtends wat langer in bed blijven liggen.

Welke jampot kan ik het beste gebruiken?

Het maakt niet uit van welk merk je jampot is als het maar aan een aantal eigenschappen voldoet. De ideale pot heeft een inhoud van tussen de 500 ml en 1 liter, afhankelijk van hoe groot je je salade wilt hebben. Ook heeft het een stevige deksel, zodat je de inhoud veilig kunt vervoeren en tot slot moet het een brede vulopening hebben, zodat je de glazen pot zonder problemen kunt vullen. Momenteel verkopen ze ook een plastic jar in de HEMA met draai dop, vinaigrette potje en vorkje erbij. 

Men lievelings "salad in a jar" at ik voor het eerst in een plaatselijk theehuisje "Lathee" te Geraardsbergen. Sindsdien heb ik de salade al een paar keer zelf gemaakt. 

Wat heb je nodig:

1/4 granaatappel pitjes

1/2 zoete aardappel

1/2 Jonagold appel

Fetakaas (hoeveelheid naar wens)

40gr Quinoa

handvol veldsla

olijfolie

1tl honing

1tl citroensap

peper,zout,chili kruiden en provençale kruiden

 

Werkwijze:

*Schil de zoete aardappel en verdeel in gelijke blokjes. Doe dit in een overschaaltje, besprenkel met olijfolie en kruid met zout en de chili kruiden. Bak op 160°C voor +- 15min. 

*Kook de quinoa zoals vernoemd op de verpakking. Spoel af met koud water en laat uitlekken.

* Ontpit de appel en snij in stukjes. 

* Was de veldsla.

*Doe eerst de quinoa in de bokaal, gevolgd door de appel stukjes, zoete aardappel, granaatappel, feta en als laatste de veldsla.

*Maak in een apart potje de vinaigrette van olijfolie, honing ,citroensap, peper, zout en provençale kruiden. 

 

 
 
Dit is mijn salad in a jar, maar je kan dit natuurlijk ook veel andere variaties maken. Er zijn genoeg recepten online te vinden. Bij de salad in a jar is vooral de opbouw van de salade belangrijk. Denk van zwaar naar licht en van nat naar droog. Ik doe ook telkens de vinaigrette in een apart potje. 
 
Smakelijk,
 
Mom with a blog

 

 

Onderwerp: Salad in a jar

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht