Hoe verzorg ik een blaar?

19-08-2015 12:01

Hallo, 

Sinds mijn laatste bevalling ben ik terug beginnen joggen, als uitdaging schreef ik mezelf in voor de spartacus run op 1 mei 2014.(10km lopen en 15 hindernissen) Dit was mijn uitdaging 5 maand na bevalling deze spartacus run kunnen lopen. Terug van op nul beginnen trainen na 9 maand geen sport. Waarom deze uitdaging? Omdat het joggen anders terug vlug zou stoppen of heel miniem zijn.

En het is gelukt ik deed de run in 1u32min. Super fier opmezelf natuurlijk ;-). Sindsdien heb ik nog een paar runs meegedaan. Dit jaar heb ik nog geen runs meegedaan maar ik blijf wel proberen om min. 1 keer per week te gaan joggen. En ja ook ik vind al eens excuses uit om niet te gaan joggen. Maar eigenlijk is dit fout want net wanneer men geen zin heeft om te joggen moet men het juist wel doen. Goed voor de energie ;-) .

Dus ben ik vandaag 9km joggen, na 2 weken weer niets te doen. En voor het eerst heb ik een dikke lichtroze blaar op mijn dikke teen?! Neen mijn schoenen zijn niet te klein en voelde niets tijdens het lopen..Heel raar maar het doet nu wel pijn als ik stap. Vandaar deze blog.

Hoe verzorg ik een blaar? 

1) Dicht laten.

Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet niet vuil raken of besmet raken door aarde of vuil. Eventueel kan je de blaar wel afschermen met een wondpleister.

2) Uitzonderingen: pijnlijke en grote blaren.

Blaren die pijn doen of grote blaren op drukplaatsen (bv voetzolen) kun je beter wel doorprikken. Dit voorkomt dat ze openscheuren en eventueel infecteren. hierbij ga je het best als vlogt te werk: 

*reinig vooraf de huid met water en zeep.

*Prik vervolgens de blaar aan twee uiteinden door met een steriele of ontsmette naald.(bv nadat u deze boven een vlam heeft gehouden)

*Druk het vocht vanuit het centrum naar de twee doorprikte uiteinden toe en dep het weggevloeide vocht weg.

*Ontsmet de blaar.

*Dek de wond af met een wondpleister of gaasje. 

Het doorprikken op zich volstaat, je hoeft geen stukjes huid  van de blaar te verwijderen. Als de blaar opnieuw opzweld, herhaal je deze behandeling. 

3) Opengescheurde blaar.

Is de blaar opengescheurd, moet je:

* De wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten.

*de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt. (schaartje onsmetten ;-) )

*Gedurende enkele dagen een beschermde wondpleister of een gaasje aanbregnen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan. 

Ik heb mijn blaar doorprikt. 

Grts, 

Mom with a blog

 

 

Leave a replay

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht