Goedkoop en gezond eten: het kan!

20-09-2015 12:13

hallo,

"Ik wil gezonder gaan eten maar het is te duur. Ik kan het me niet veroorloven om gezond te gaan eten" Dit is een excuus die we vaak horen. En ik moet eerlijk zijn ik dacht er ook zo over. Maar het is en blijft een excuus. Het is natuurlijk wel waar dat een diepvries pizza goedkoper is als verse groeten en vlees of vis. 

Als je dus slechts een beperkt budget hebt en toch jezelf en jou gezin te eten wilt geven, dan is het inderdaad moeilijk om te kiezen tussen een pizza of een volledige maatlijd met verse groeten en vlees samen te stellen. Ik denk vaak het ons eerder aan inspiratie ontbreekt van wat weer eens te maken. Want laat ons eerlijk zijn het is toch veel gemakkelijker om een voorverpakte lasagne te kopen (met veel zout en extra conserveermiddelen) in plaats van zelf lasagne te maken.

Er is helaas geen twijfel mogelijk: we leven in een gebroken eetcultuur waar we vaker kiezen voor goedkope voedingsmiddelen van lage kwaliteit. Deze voedingsmiddelen zitten vaak vol met toxinen die ons ziek kunnen maken ,dik maken en ons zelfs depressief kunnen maken. Het is niet altijd gemakkelijk om door de supermarkt te lopen en te kiezen voor de groene saledes en vis terwijl je de gangpaden vol met chemische bereide levensmiddelen probeert te negeren. 

Maar dit betekend niet dat je geen gezonde voedsel keuzes kunt maken en niet gezond kan eten met een beperkt budget. Het kan misschien betekenen dat je bepaalde gewoontes en prioriteiten een beetje moet veranderen, maar ik kan je verzekeren dat de resultaten de moeite waard zullen zijn. 

Hier een paar tips voor gezond eten als je met een krap budget moet werken. Volg deze tips en je zult merken dat gezond eten veel gemakkelijker, goedkoper, en lekkerder kan zijn dan je ooit hebt gedacht. 

1) Bereken wat uw budget is.

Bereken goed uw budget per week, wat je mag besteden aan voeding. 

2)Maar een week menu. 

Maak er een gewoonte van om 1x per week bv op zondag samen met het gezin een weekmenu op te stellen. Denk goed na en kijk eventueel ook wat je nog in uw kasten of diepvries hebt om nog in een maaltijd te verwerken. Beter 1x per week winkelen dan elke dag. Want we kopen toch telkens iets dat we niet nodig hebben. 

3) Maak boodschappenlijstje. 

Op basis van het weekmenu maak je uw boodschappenlijstje. Als je telkens naar de zelfde winkel gaat, kan je misschien ook al het lijstje opstellen volgens de inrichting van de winkel. Dit zorgt ervoor je niet moet zoeken en zorgt er ook voor dat je minder artikelen koopt die niet op het lijstje staan. Hou u ook aan dit lijstje. Moeilijk, I know maar dit bespaart al vaak 10 a 20€ per winkelbeurt.

4)Ga nooit met lege maag winkelen.

En deze regel is heel belangrijk. Want met een hongerige maag heeft men zin in alles en nog wat, en koopt men vaak voedingsmiddelen die men niet nodig heeft. Zoals bv. een reep chocolade die +-2€ kost. Lekker toch? Maar voor 2 euro kan je al vlug 1kg wortelen en een komkomer kopen.Of een 1kg couscous waar je al 3 a 4 maaltijden mee kan maken. Stof tot nadenken dus. ;-) 

5) Koop produckten uit het seizoen. 

Zoals al vermeld in mijn vorig artikel Detox-kuur-voor-thuis. Gebruikt vooral seizoens groeten en fruit dan zijn ze het beste van smaak en goedkoper. Dit geld ook voor vis. 

Viskalender vind je hier.

 Geen inspiratie? Genoeg budgetrecepten te vinden op internet. (budgetkoken onder 5€ bv.) of gewoon de groenten en vlees intikken (pompoen en kip). Ok het vraagt soms heel wat voorbereiding voor de gerechtjes te zoeken. Maar probeer zeker eens iets nieuws te maken. Op hellofresh zijn ook steeds de recepten online te vinden, deze zijn gezond en makkelijk te maken. 

6) Verwerk restjes. 

Dit vind ik echt een gouden tip, want je bespaart niet alleen geld maar ook tijd. Verwerk restjes van het avondeten de volgende dag voor de lunch. Mensen die mijn blog volgen hebben wel al gemerkt ik vaak leftovers gebruik in een salade, wraps enz..

7) Grotere hoeveelheden koken. 

Maak grotere hoeveelheden klaar, rest invriezen. Als je toch soep, bolognese saus , vol au vent of iets in die richting gaat maken, kun je net zo goed een dubbele portie koken. Kost je bijna geen extra moeite en je kunt de andere helft invriezen. 

8) Inversteer in een diepvriezer

Een energiezuinige diepvriezer is misschien duur in aankoop maar je zal er al vlug de voordelen uithalen. Vul deze bv. met vis en vlees die in promotie staan omdat ze bijna vervallen. Vries wijn restjes in ijsblokhouders in. (moet je geen fles kopen speciaal voor een gerechtje). Je kan zowat alles in vriezen. bv kruidenkaas, eiwit, uien hakken en invriezen, verse kruiden, groenten enz..

9) Koop groenten op de markt.

Ga vroeg genoeg en vraag of er groetencollies zijn. Of ga tegen opruimingstijd dan kan je vaak nog groeten kopen met korting of krijg je er gewoon meer . Aangezien marktkramers gaan voor dagvers willen ze zo weinig mogelijk weer meenemen naar huis ;-) 

10) Drink water 

Frisdrank zorgt ook voor een flinke hap in het budget. Koop dit alleen maar voor speciale gelegenheden. Water is goedkoper en bovendien ook gezonder.

11)Kies voor huismerk

Huismerken zijn tot 30% goedkoper dan merkproducten.

12) Koop aan de bron

Ga bv. langs in slachthuizen voor vlees of kip. 

13) Kook energiebewust .

Leg altijd een deksel op de kookpot, zo verbruik je tot 3x minder energie. Kook je electrisch? Draai dan 5 min voor het einde de warmtebron uit. De kookplaten geven dan nog voldoende warmte.

Wat is jouw beste tip om geld te besparen in de keuken?

Mvg,

Mom with a blog

Onderwerp: Goedkoop en gezond eten: het kan!

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht