Een detox kuur voor thuis.

13-09-2015 12:08

Hallo, 

Vette voeding, alcohol, weinig beweging...We doen ons lichaam geregeld onrecht aan. Tijd om hier iets aan te doen! Een detox kuur is dus ideaal om je lichaam te zuiveren van alle slechte stoffen die zich opgestapled hebben. Ik geef je alvast een paar richtlijnen voor een eenvoudige maar effectieve detox kuur voor thuis. 

Zo begin je er aan! 

Water ontgift je lichaam

De beste manier om je lichaam te detoxeren is water drinken, minimaal 1,5 liter per dag. (alleen water) Water helpt immers bij het afvoeren van schadelijke stoffen en is daarom essentieel onderdeel van elke gezondheidskuur. Ik moet toegeven ik was een echte koffie en en cola drinker..Water drinken heb ik echt moeten leren. 
Maar met deze handige tips drink ik nu zelf 2L water per dag :-D.
Geeft een smaakje aan het water. Infused water! Je kan er zelf zoveel in varieren als je wil. 
Vb. lemon-gember-komkommer en munt (mijn lieveling),

 kiwi met aardbei, 
watermeloen met munt,
appel met kaneelstokje,
bosvruchten en rosemarijn enz..
Maak een grote schenkkan en laat het gans de nacht in de koelkast. De hoeveelheid fruit, kruiden of groenten is naar eigen smaak.
Ook thee telt bij de totale hoeveelheid water die je op een dag moet drinken. Warm of als ice tea. (zelfgemaakte ice tea  mom-with-a-blog.webnode.be/news/home-made-ice-tea/) Er bestaan ook apps die je er aan doen denken dat je water moet drinken. Ik heb aqualert op men iphone. Heel gemakkelijk in gebruik. 
 

Detoxeren: eet de juiste groenten

Een detox kuur thuis is niet compleet zonder de juiste voeding. Vetten, suikers en koolhydraten belasten je lichaam, dus die ban je best van het menu. Wat mag je dan wel eten? Vooral veel groenten!
Alle groenten zijn uiteraard gezond, maar sommigen springen er toch bovenuit. Denk bv aan koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, rode kool enz..Deze spelen belangrijke rol bij het ondersteunen van de leverfunctie. Groene bladgroenten. (spinazie, andijvie) Wortelgroenten. (wortel, pastinaak, schorseneren..) Enkele groenten waar je moet mee opletten tijdens je detox kuur zijn tomaat, aubergine, paprika, rode en groene peper..Deze bevatten immers alkaloïden die voor irritatie van de darmwand kunnen zorgen. Het belangrijkste is dat het verse groenten zijn of diepvries. Blik of bokaal is een No Go! Liefst 2x per dag groenten eten vb. middagmaal (slaatje of verse soep) en avondmaal. Gebruik vooral seizoensgroenten dan zijn ze het beste van smaak en  goedkoper.
 

Detoxeren: eet dagelijks fruit

 
Eet dagelijks een paar stukken fruit. Bij het ontbijt of als 10 of 4uurtje. Toch geen fruit eter? Maak een lekkere smoothie.
 

Een detox kuur is niet compleet zonder beweging

 
Veel groenten eten en veel water drinken is perfect om te detoxeren en je lichaam wat rust te gunnen. Maar ook beweging is een onmisbaar element in elke detox kuur! Elke dag 30 minuten beweging is - ook voor wie geen kuur volgt- een absolute must. Goed voor lichaam en geest, en bovendien geeft sporten je heel wat energie.
 
 
Natuurlijk zijn er nog andere opties om te detoxeren zoals een detoxvankantie in een duur resort, wekenlang alleen maar sapjes drinken of overschakelen op een dieet van pillen. Dit werk natuurlijk ook, maar gezond is het allerminst!
 
 
Lees ook volgende blog artikelen voor meerdere gezondheidstips. 
 
Succes,
 
Mom with a blog
 

Onderwerp: Een detox kuur voor thuis.

--

Ellen 15-03-2016
Leuk artikel! Waar heb je zo'n waterkan gevonden?

Nieuw bericht