7 redenen om kokosolie te eten

17-08-2015 15:31

Hallo, 

Sinds paar maanden ben ik toch wat bewuster en gezonder gaan leven. Ook al at ik toch wel al heel gezond, toch waren er dingen nog beter konden. Ik was cola en koffie verslaafd.

 Deze beslissing kwam vooral na de bevalling van mijn jongste dochter. Ik ben tijdens de zwangerschap 24 kg bijgekomen. (Net als bij mijn 2 vorige ) Dat zijn natuurlijk heel wat kilo's die er terug af moeten nadien. Bij mijn eerste 2 zwangerschappen ging dit heel vlot, na een maand zat ik al terug in de kleren van voor de zwangerschap. Deze keer zo een 13j later is het toch beetje moeilijker gegaan. Of moet ik zelf zeggen ik nog steeds niet op mijn oud gewicht ben. Nog 5 kg meer dan voor de zwangerschap, maar ik ben nu heel tevreden van mijn gewicht. (52kg was toch iets te mager)

Het feit het mij nu meer moeite heeft gekost om de zwangerschapskilo's er af te krijgen, was het mij al vlug duidelijk geworden dat het als 35 jarige toch allemaal niet meer zo vlotjes gaat. Dus ben ik van gedacht als men wil dieëten, gezonder leven of beginnen sporten is dit nu wel echt wel de moment om het aan te pakken. 

Niet alleen voor mij maar ook voor mijn dochters een gezondere levensstijl mee te geven.

Wat heb ik veranderd? 

1) Cola en Koffie geschrapt  en vervangen door echte whole leaf tea en ice tea of water. (zie mom-with-a-blog.webnode.be/news/home-made-ice-tea/ ) 

2) Altijd verse groeten. Nooit uit bokaal of blik. diepvries mag eventueel ook nog.(liefst 2x per dag bv middag en avond )

3)Bakboter vervangen door olijfolie of kokosolie. Kokosolie heb ik zelf leren kennen via een vriendin die dit gebruikte, dus deed ik online beetje opzoekwerk. En dit ben ik allemaal teweten gekomen.

 

Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadingd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak- helemaal onterecht- gedemoniseerd. Het onderzoek ven de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppingenverhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten die gevaarlijk voor je gezondheid zijn en..guest what!! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!

Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch en in sommige bevolkingsgroepen dagelijkse kost.

 Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? 

Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te gebruiken.

1) Het is goed voor je brein.

Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Ze worden niet gemakkelijk opgeslagen in het lichaam als vet. De middellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epeliptie, parkingson, ALS en nog veel meer..Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!

2) Geeft je lang energie.

Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no? 

3) Bestrijd bacteriën, virussen en schimmels.

De helft van de vetzuren in kokosolie is laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziektewekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen tegen infecties te bestrijden.

4) Gaat het hongergevoel tegen.

Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange verzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite om als je wat kilo's kwijt wil. 

5) Verkleint de kans op een hartaanval

Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. het doet de goede cholesterol(HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.

6) Helpt je buikvet te verliezen.

Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en die boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. 

7) Gaat diabetes tegen. 

De middellange vetzuren - once again- zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokoslolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mmoie combo om diabetes tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er mee worstelen.

Dus..

Ain't no doubt about it! Kokosolie is supergezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. 

Voor je naar de winkel holt en kokosolie gaat kopen nog even dit : neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of gemische stoffen. Er bestaan ook soorten, geurloos en smaakloos is het beste om mee te koken, tenzij je echt de kokos smaak wil hebben.

Je kan dit kopen ik de betere supermarkten of natuurwinkel. Of zoals ik nu momenteel te koop bij Action winkelketen. 

grts,

Mom with a blog

 

 

Leave a replay

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht